четвртак, 8. март 2012.

Мушки Камп - Концепт и правилник

МУШКИ КРУГ је заједница људи окупљених око идеје "бољег сутра" које спроводи кроз едукативне садржаје за децу и одрасле. Основна потреба за оваквима начином удруживања је цивилизацијски проблем синдрома Одсутног оца, који за последицу има дискриминацију и занемаривање мушког вредносног система.

Концепт: Одрастање подразумева више фаза кроз које пролази особа која одраста: у првих пар година везивање за фигуру уз коју се осећа безбедно, најчешће мајку, а касније како психофизичке способности напредују, одвајање од те фигуре уз идентификацију са родитељем истог пола. Из многих разлога[1] овај процес се не одигра до краја, и то највише погађа дечаке. Мушки камп је намењен таквој деци и њиховом коначном одрастању без обзира на године живота.

Стратешки циљ Мушког Кампа је развијање система вредности који у себи обухвата солидарност, пријатељство, љубав, правда, патриотизам, пожртвованост, скромност, родољубље, заједништво, опште добро, вера, традиција, култура, и друге које су вековима биле темељ нашег идентитета, а које сада нестају као непожељне под утицајем империјалних амбиција и потрошачког менталитета. Само аутентичне и слободне личности могу да баштине ове вредности и да их развијају за потомство.

Живот у зони комфора уљуљкује човека и чини га пасивним и зависним. Живот у зони преживљавања активира атрофиране развојне механизме инвентивности, конструктивности и сналажљивости, и човек у зони преживљавања налази нове снаге за изражавање себе у овом свету. Камп је место где се човек симболички и бар на ограничено време помера у зону преживљавања, и где се активирају поменути механизми који човека враћају природи и аутентичноме самоме себи.

Добит деце - у овом случају дечака - је позитивна идентификација са оцем и другим мушкарцима. Добит очева је излажење из улога које нам данашњи потрошачки начин и организација живота намеће (улоге трута на пример) и активно учешће у свом и животу своје породице.

Учествовањем у активностима МК сви учесници се саглашавају са правилима МК.

Правила:

1. Одговорности
- Сваки учесник је дужан да поштује правила МК.
- Организатор је одговоран за програм кампа и питања заједничких активности.
- Сваки учесник је одговоран за своју безбедност, безбедност своје деце и своје имовине.
- Сваки учесник има право да одбије да учествује у некој од активности МК.

2. Организација
- МУШКИ КРУГ делује у оквиру организације “Центар за едукацију и развој личности - КРУГОВИ”
- Управу МК чини трочлани управни одбор МК који доноси одлуке о свим питањима везаним за функционисање МК
- УМК именује сараднике сваког појединачног кампа у функцији Учитеља, Тренера, Терапеута, Водича и сл.
- УМК бира учеснике кампа. Камп није отвореног типа, и број учесника је ограничен. Оптимум је шест до десет екипа (породица, шатора), а избор учесника се врши по следећим критеријумима:
            - Учешће на претходним МК
            - Поштвање правила на претходним МК
            - Кумство са неким чланом УМК :)
            - Разно

3. Финансирање
- МК своје акције финансира превасходно од котизација учесника, али задржава право да прима донације спонзора
- Висина котизације сваког МК одређује се месец дана пре одржавања МК и може варирати према тематици кампа односно трошковима
- Увид у финансије имају сви чланови УМК и надзорни орган из “Центра за едукацију и развој личности - КРУГОВИ”

3. Активности[2]
Конкретне активности МК су засноване на принципима Монтесори[3] философије односа према деци. Деца се укључују у активности онолико колико то желе и колико им то омогућавају њихове психомоторне способности.
- Спортске
- Еколошке
- Едукативне
- Уметничке
- Кулинарске
- Техничке

4. Ограничења
Учесници у активностима МК су пунолетне особе и деца искључиво у пратњи родитеља. У изузетним околностима (родитељи нису живи или нису доступни) УМК може одобрити учешће деце без пратње родитеља уз обавезно преузимање одговорности трећег лица. Уколико родитељ из неких разлога мора привремено напустити камп "само на пар сати да заврши неки посо" мора да поведе и своју децу са собом.

Учесницима у активностима МК забрањено је:
- Доношење и/или коришћење дрога и оружја
- Злоупотреба алкохола
- Говор насиља (удри га, обори га) чак ни у шали
- На било који начин бити непријатан према другима

Не препоручује се:
- Доношење и коришћење играчака и видео игара
- Доношење и коришћење грицкалица и чоколада
- На било који други начин промовисање потрошачког менталитета

5. Дневни ред
- Камп се увек организује у природи, тако да ће дневни ред зависити од годишњег доба и временских прилика
- Време буђења је по сопственом нахођењу осим када то другачије налаже тема кампа (на пример тема војска)
- На спавање се одлази по сопственом нахођењу са тим што су остали учесници дужни да прилагоде своје активности и не ометају одмор већ при првом одласку на ноћни одмор.
- У току дана организују се активности које се унапред договоре или се са намером иде на импровизацију
- Један главни оброк је одговорност организатора МК, а остали по одговору - осим ако се то другачије не регулише.

6. Обавезе учесника
- Добронамерност
- Дискреција
- Поштовање других
- Поштовање правила МК

7. Теме кампова
Сваки камп има специфичну тематику која одређује већину активности учесника. У зависности од тематике правила сваког МК се могу у мањој мери мењати.

- Војска
- Спорт
- Вршњачко насиље
- Историја
- Вера
- Музика
- Преживљавање
- Биље
- Звезде
- Животиње
- итд

Тема ће бити унапред задата, и учесници могу преузети део материјала на себе у зависности од сопствених склоности или занимања.

8. Дистрибуција програма
Одлуком од 6.9.2014. године управни одбор МК ставља на располагање свој програм, име и правилник свима који желе да организују сличне догађаје у свом крају. Позивамо екипе које искористе ову могућност да нам пошаљу своје фотографије како би смо их објавили овде на блогу.





[1] http://mirkomitrovic.blogspot.com/2011_08_01_archive.html
[2] http://mirkomitrovic.blogspot.com/2011_08_01_archive.html
[3] http://sr.wikipedia.org/sr/Марија_Монтесори

8 коментара:

  1. Пријављујем се за тему Звезде.

    ОдговориИзбриши
  2. Као делија или као астроном?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. У средњој школи сам се озбиљно бавио астрономијом (не астрологијом), мислим да сам преко звезда и дошао до Бога. Тако да бих волео и ја мало све то да обновим у припреми за младе нараштаје.

      Избриши
    2. Сјајно, имамо тренера за астрономију. До сад поред тога имамо покривену војску, спорт, веру и музику. Поздрав брату на далЕком северу

      Избриши
  3. Ово ми се свиђа, само још да добијем сина..хе хе..а дотле ћу таман да обновим вештине...

    ОдговориИзбриши
  4. Како је учење по моделу најзаступљенији обилк учења код деце, дечаци су у много неповољнијем положају јер има фали мушки модел. По некој статистици у просеку дечаци у просеку проводе мање од пола сата дневно са оцем, док у кући, вртићу и школама сазнају о свету преко жена (мајке, васпитачице, учитељице). Стога и овај камп и сам назив Мушки, у сврху промоције мушких вредности, логике, емоција, понашања - што не значи да је ограничен само за мушку популацију. Поред Мушког имамо и Татин, Породични и Оријентиринг камп где учествују и девојчице и маме.

    ОдговориИзбриши
  5. Све ово што сам могао да видим на блогу изгледа сјајно и јако бих волео да са својим сином учествујем у неком од наредних дружења. Занима ме на који начин могу да се пријавим и добијем неке ближе информације. Видим да се врши и одабир чланова, како сазнати да ли ми Вама одговарамо :) и наравно колико читава акција кошта, да ли можемо да је приуштимо...
    Велики поздрав,
    Сале

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Здраво Сале. Драго нам је што се интересујеш, следећи камп је 19-21. априла - имаш овде горе календар. За више информација користи емаил: mirko.mitrovic@gmail.com. Поздрав, Мирко

      Избриши